9. 9. 2022
Finanční pojmy

Co je to doba fixace?

Víte, co znamená doba fixace a u čeho se používá?

Fixace úrokové sazby je obdobím, během kterého se úroková sazba a s ní i spojená splátka vašeho úvěru zafixuje (zmrazí) na určité procento a po určenou dobu se nesmí měnit. Vzhledem k aktuální situaci na trhu to může a nemusí být výhodou.

Používá se u hypotečních a dalších dlouhodobých úvěrů (úvěr se splatností nad jeden rok).

Fixaci si klient určuje sám při sjednání úvěru. Nejčastěji se fixace v ČR volí na pět let, ale je možné vybrat si pouze jeden rok, nebo někde až na 20 let. Délka fixace spolu s celkovou dobou splácení úvěru a samozřejmě jeho výší zásadně ovlivní výši vašich splátek, a tedy i koncovou cenu úvěru jako takového.

Pokud se můžete spolehnout na stabilní příjem a neplánujete úvěr před koncem fixace splatit, je lepší úroková fixace delší. Dáváte-li přednost flexibilitě, pak pro vás bude lepším řešením fixace krátkodobá. Je potřeba si také zjistit, jak velké úroky při splácení budete platit a kam se mohou až vyšplhat (např. u dlouhodobých fixací mohou být úroky velmi vysoké a nemusí se tak klientovi vyplatit).

Důležité je sledovat blížící se konec fixačního období. Právě tehdy má klient možnost zažádat o refinancování své hypotéky a získat pro ni výhodnější podmínky, úvěr předčasně splatit z vlastních prostředků nebo úvěr naopak navýšit.

Přijďte se k nám včas poradit před ukončením doby fixace a společně se podíváme na vaši smlouvu, abychom pro vás zajistili ty nejvýhodnější podmínky, a úvěr tak pro vás byl co nejschůdnější.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.