23. 2. 2023
Užitečné tipy

Co si lze odečíst z daní?

Podání daňového přiznání za rok 2022 se blíží.

Papírové daňové přiznání je letos nutné odevzdat do 3. dubna, elektronické do 2. května a v případě podání skrze daňového poradce pak do 3. července. Nově musí podnikatelé podávat přiznání pouze elektronicky přes datovou schránku a je tedy nutné si zjistit, zda je to i váš případ.

Dále se také od 1. ledna mění například roční limit pro povinnou registraci k DPH, paušální režim daně, zrušení EET a další. Více o tom najdete zde na stránkách Ministerstva financí.

Částky, které snižují základ daně, jsou pro poplatníky velmi důležité, protože se dají uplatnit v daňovém přiznání a přináší tak ušetření vašich peněz.

A co je možné si odečíst v roce 2023?
 – Bezúplatné plnění (dříve označované jako dar): hodnota musí činit alespoň 1000 Kč nebo přesáhnout 2 % ze základu daně. Za dar zákon považuje i bezpříspěvkové dárcovství krve, orgánu, kostní dřeně apod.
 – Úroky z hypotečního úvěru a z úvěru ze stavebního spoření: Maximálně 300 000 Kč na domácnost (u bytových potřeb obstaraných po 1. 1. 2021 maximálně 150 000 Kč na domácnost). 
 – Penzijní pojištění: pokud máte uzavřenou smlouvu o doplňkovém penzijním spoření či penzijním připojištění se státním příspěvkem, můžete si odečíst maximální 24 000 Kč. Daňově jsou uplatnitelné příspěvky poplatníka převyšující 1000 Kč měsíčně. Je nutné splnit i další zákonné podmínky.
 – Soukromé životní pojištění: opět je maximální hranice odečtu 24 000 Kč. Zde je nutné splnit zákonné podmínky.
 – Odborové příspěvky: Základ daně zaměstnanců snižují rovněž zaplacené členské příspěvky odborové organizaci, a to až do výše 1,5 % zdanitelných příjmů a maximálně 3 000 Kč.
 – Příspěvek na úhradu dalšího vzdělávání: Poslední nezdanitelnou částkou je příspěvek na zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání (ne tedy SŠ či VŠ). Základ daně lze snížit maximálně o 10 000 Kč (poplatníci se zdravotním postižením až 15 000 Kč). Podmínkou pro uplatnění této částky zůstává, aby úhrady za zkoušky nebyly hrazeny zaměstnavatelem ani nebyly uplatněny jako výdaj. 

Nezapomeňte také na to, že existují i daňové slevy, které můžete využít (např. daňová sleva na poplatníky, sleva pro držitele průkazu ZTP/P, invalidní důchod, sleva na studenta, důchodce či děti).

Pokud byste chtěli do budoucna snižovat svůj základ daně, můžeme probrat, jaké produkty by pro vás byly výhodné. Ozvěte se nám!

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.