27. 1. 2023
Užitečné tipy

Daňové přiznání k nemovitosti do 31. 1.

Získali jste nově v minulém roce nemovitost?

Tak nezapomeňte, že do 31. ledna 2023 musíte podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí a do 31. května 2023 ji musíte zaplatit.

Povinnost podat daňové přiznání za rok 2022 se na vás vztahuje, pokud jste:

 – koupili nemovitost,

 – obdrželi nemovitost darem,

 – nemovitost zdědili,

 – výrazněji měnili parametry nemovitosti (např. větší rekonstrukce, přístavby, přestavby, změny výměry nemovitosti či charakteru parcely – například z pole jste udělali stavební parcelu).

Daň z nemovitých věcí má dvě složky:

 – daň z pozemků,

 – daň ze staveb a jednotek.


V případě více nemovitostí podáváte přiznání pouze jednou (pokud jsou ve stejném kraji). Daň z nemovitostí se platí každý rok, vždy jednou ročně, daňové přiznání se ovšem podává pouze jednou, a to při pořízení nemovitosti.

Daňové přiznání odevzdáváte na finančním úřadu, v jehož kraji nemovitost leží, a to buď písemně, elektronicky nebo osobně. Pokud nemovitost spoluvlastníte s někým dalším, tak nemusíte podávat přiznání a platit daň každý zvlášť, ale je možné si zvolit společného zástupce, který to udělá za všechny najednou.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.