21. 12. 2022
Užitečné tipy

Děti a téma finance

Studie dokazují, že je důležité mluvit se svými dětmi o financích již od útlého věku.

Co říkat dětem o světě financí a jak je ve vztahu k penězům vychovávat? Neexistují žádná daná pravidla, co je správné, protože každá rodina i dítě jsou odlišné. Nejdůležitější je začít a nespoléhat se pouze na okolní vlivy, např. školu.

Máme pro vás několik tipů, jak dětem představit téma finance.

1. Začít můžete již od tří let – ukázat dětem peníze, porovnávat je s těmi dětskými.

2. Pořiďte dítěti kasičku a později peněženku – zaveďte debatu o spoření a utrácení. Můžete spořit společně i jako rodina na jednotný cíl.

3. Choďte s dětmi nakupovat – vysvětlete jim hodnotu peněz.

4. Zaveďte kapesné – samozřejmě za vašich podmínek, které ale následně dodržujte. Nemělo by se používat jako výchovný trest (sebrání kapesného).

5. Založte dítěti účet – plnou kontrolu má rodič, ale dítě bude mít větší představu, jak účty fungují.

6. Půjčování peněz – představte dětem koncept úroků a termínu splácení u půjčky.

7. Větším dětem můžete vysvětlit základy pracovního poměru, daní, investování a nákladů domácnosti.

8. Přizpůsobte se dítěti – jak jsme již řekli, vždy záleží na vývoji dítěte a sám rodič jistě uzná sám, kdy a jak je vhodné začít se o financích bavit.


Mluvte s dětmi o penězích a předejte jim základy finanční gramotnosti, které se jim s narůstajícím věkem určitě neztratí. V dnešní době je možné najít i různé internetové stránky nebo oficiální programy a aplikace bank, které vám s finančním vzděláváním dětí pomohou.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.