28. 3. 2023
Finanční pojmy

Mýty o důchodech

Kolem tématu důchodů se objevuje mnoho mýtů a my si dnes některé vysvětlíme.

Pro nás všechny je důležité, abychom se o důchodových příjmech dozvěděli co nejvíce správných informací. To proto, abychom si mohli začít plánovat a promýšlet, jak by náš důchod mohl v budoucnu vypadat a nepřišli jsme tak zbytečně o peníze na poklidné stáří.

Započítávají se všechny příjmy ze zaměstnání. Tak to bohužel není! Nezapočítávají se odměny u dohody o provedení práce nižší než 10 001 Kč a u dohody o pracovní činnosti nižší než 3500 Kč. Dále se nezapočítává například doba studia nebo dlouhodobá nezaměstnanost.

Nemocenská snižuje důchod. Určitě ne! Období nemocenské se při výpočtu starobního důchodu vylučuje, takže není potřeba se jí vyhýbat v případě potřeby. Zdraví je to nejdůležitější.

Práce načerno důchod moc nesníží. Ne, je to přesně naopak. Pro výpočet starobního důchodu je práce načerno nevýhodná a výdělek se nezapočítává do doby pojištění, tím pádem dochází ke snížení vyměřovacího základu.

Zajímá vás objasnění dalších důchodových mýtů? Pečlivě nás sledujte, protože již brzy pro vás budeme mít další! Překvapil vás některý z dnešních mýtů? Napište nám do komentářů na sociálních sítích!

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.