6. 12. 2022
Užitečné tipy

Opatrnost na internetu

Už jste někdy slyšeli anglický pojem „Phishing“?

Jedná se o podvodnou techniku používanou na internetu k získávání citlivých údajů. Podvodníci se často vydávají například za vaši banku nebo jinou finanční instituci a snaží se získat váš přístup do internetového bankovnictví nebo k platební kartě. V případě takového útoku jde především o využití nepozornosti a důvěřivosti.

Na co se tedy zaměřit při rozpoznávání falešných zpráv?

 – Špatná čeština,

 – špatná e‑mailová adresa a webové stránky (upravený název oficiální instituce),

 – žádost o zadání účtu, hesla, PIN čísla,

 – žádost o stažení přílohy nebo kliknutí na odkaz,

 – vyvíjený tlak (rychle musíte aktivovat kartu, straší zablokováním účtu, zaplacení dluhu).


Pokud si nejste jistí pravostí zprávy, tak neváhejte zavolat přímo na oficiální číslo banky, kde vám to ověří. Také doporučujeme mít dvojité zabezpečení účtu (např. nutnost zadat po přihlášení SMS kód nebo odkliknout potvrzení v aplikaci).

Samozřejmě tito šejdíři nevyužívají ke svým nekalým praktikám pouze internet, ale také vám mohou zavolat či vás nalákat na osobní schůzku. Proto je opravdu důležité své soukromé údaje nikomu nesdělovat nebo se ujistit, že vkládáte důvěru do správné osoby.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.