3. 2. 2023
Finanční pojmy

Podpojištění

Podpojištěním označujeme stav, kdy je předmět pojištěn na nižší částku, než je jeho skutečná hodnota.

Za stanovení pojistné částky odpovídá pojistník (ten, kdo pojištění sjednává a bude jej pak také platit). Hodnota pojišťovaného předmětu se určuje dle nákladů nutných na pořízení, výpočtem nebo znaleckým posudkem. Definice podpojištění je uvedena v zákoně č. 89/2012 Sb. 

V případě podpojištění vám bude po pojistné události vyplacena výrazně menší částka než je reálná hodnota předmětu. Bude-li tedy například předmět v hodnotě 8 milionů Kč pojištěn pouze na částku 4 mil. Kč a dojde k pojistné události, tak bude vyplacena pouze částka do 4 mil. Kč.

Možnými důvody vzniku podpojištění může být:
 – nízká cena za pojistné (nižší ocenění pojištěného předmětu = nižší pojistka a placená částka),
 – nedůkladné ocenění pojišťovaného předmětu, 
 – nezohlednění zvyšování hodnoty pojištěného předmětu (například inflací, zvyšování ceny bytu, ohodnocování starožitností aj.)

Jak je možné předcházet podpojištění či nadpojištění? Prvním krokem je nastavení správné pojistné částky hned při vzniku pojistné smlouvy. Následně je ale důležité myslet na to, že je potřeba průběžně a pravidelně porovnávat částku s aktuálním stavem předmětu a ve smlouvě ji upravovat.

Pokud si nejste jisti, zda máte vše nastavené správně, tak doporučujeme se obrátit na finančního odborníka, který vám pomůže a bude se vám o tyto služby starat i nadále.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.