22. 12. 2023
Spoření a investice

Finance o Vánocích

Jak vánoční svátky ovlivňují finanční rozpočet?

Češi se letos snaží ušetřit na Vánocích a plánují v průměru utratit 12 000 Kč, což je o 1 500 Kč méně než loni. Nejvíce peněz chtějí věnovat na vánoční dárky, průměrně 5 000 Kč. Velký vliv na to má vysoká inflace a energetická krize v minulém roce. To ale není vše.

Podle průzkumu uvažují o půjčce na dárky pouze 3 % lidí (v průměrné výši 5 000 Kč až 10 000 Kč), z nichž téměř polovina by si půjčila od banky. Mladší lidé do 26 let méně často považují půjčku na dárky za špatný nápad. Hlavním důvodem půjčky je nedočkavost a neochota šetřit, přičemž nejčastěji si lidé půjčují na hračky, elektroniku a vybavení bytu. Dobrá zpráva je, že ještě v roce 2021 by půjčku na dárky považoval za dobrý nápad každý desátý člověk.

Banky zůstávají hlavním poskytovatelem půjček na dárky (45 %), déle pak jiné finanční společnosti, leasingové firmy nebo rodina. Někteří klienti se následně obávají splácení. Zhruba třetina lidí nemá obavy ohledně schopnosti splácet, zatímco asi 30 % se obává potíží se splácením, přičemž 6 % považuje tuto situaci za velký problém. Odklad splátek je nejčastějším způsobem řešení problémů se splácením.

Obraťte se na naše finanční specialisty, kteří vám rádi poradí, jak pracovat s vaším finančním rozpočtem (nejen) o Vánocích tak, aby byly o svátcích vašimi největšími problémy porušená dieta nebo opile zpívající strýček na rodinné večeři.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.