Jak jsou ochráněny investice?

Víte, jak jsou chráněny vaše investice?

V ČR jsou pojištěny všechny neanonymní vklady fyzických a právnických osob vedené v českých korunách i v cizí měně. V možnostech bankovní regulace a dohledu není a nemůže být zabránění krachu každé banky nebo družstevní záložny („úvěrová instituce“). Je ale možné zajistit, aby případné ukončení činnosti finanční instituce mělo minimální dopady především na drobné klienty. Slouží k tomu pojištění pohledávek vkladů, které je upraveno zákonem o bankách.

Pojištění pohledávek z vkladů má dvě hlavní funkce:
 – preventivní (snižuje riziko panických výběrů vkladů z úvěrových institucí veřejností, jestliže se rozšíří pravdivá (nebo i nepravdivá) negativní informace o finanční situaci úvěrové instituce),
 – sanační pro vkladatele.

Výše náhrady se vypočítá z celkového objemu pojištěných pohledávek z vkladů jednotlivého vkladatele u dotčené banky nebo družstevní záložny. Poskytuje se ve výši 100 % tohoto objemu, maximálně však do výše ekvivalentu 100 000 EUR pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny. V určitých případech je možnost výplaty zvýšené náhrady za pojištěné pohledávky z vkladů fyzických osob ve výši až 200 000 EUR.

Výplatu náhrad za pohledávky z pojištěných vkladů zajišťuje od 1. ledna 2016 Garanční systém finančního trhu, který spravuje Fond pojištění vkladů. Banky i družstevní záložny musí klienty informovat o pojištění pohledávek z vkladů, mj. formou informačního přehledu, který klientům předají nebo zašlou. Na každém výpisu z účtu také musí být uvedeno, jestli jde o pojištěnou pohledávku z vkladu.

V případě, že vás toto téma více zajímá, obraťte se na naše finanční specialisty, kteří vám vše rádi vysvětlí.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.