9. 4. 2024
Finanční pojmy

Povinné ručení nově

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, týkající se pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Od 1. dubna 2024 nabyl účinnosti nový zákon o pojištění odpovědnosti č. 30/2024 Sb. z provozu vozidla. Přináší s sebou několik důležitých změn, na které by se měli řidiči zaměřit.

CO SE MĚNÍ?

Povinné ručení pro elektrokoloběžky a další „malá“ vozidla: Od 1. dubna 2024 je povinné ručení nutné i pro elektrokoloběžky, dvojkolky, trojkolky a další neregistrovaná vozidla, která překračují rychlost 25 km/h, nebo 14 km/h a zároveň váží více než 25 kg. Výjimku tvoří elektrokola, invalidní vozíky a zahradní traktůrky, které se pohybují pouze na soukromém pozemku.
Zvýšení limitů: Minimální limity povinného ručení se zvedají z 35 na 50 milionů Kč. U starších smluv s nižšími limity dojde k automatickému navýšení na nové minimum. Pojišťovny o tomto navýšení klienty informují.
Odpovědnost za vozidlo: Za vozidlo nově odpovídá provozovatel uvedený v technickém průkazu (ORV) a ne vlastník, jako tomu bylo doposud.
Nová definice provozu vozidla: Za provoz se nově považuje jakékoli použití vozidla odpovídající jeho běžné funkci dopravního prostředku, a to bez ohledu na vlastnosti, terén, stání nebo pohyb.
Zelená karta: Od 1. října 2024 se v České republice ruší povinnost prokazovat „zelenou kartu“. Platnost pojištění se ověří online podle registrační značky.

Potřebujete poradit nebo pomoci se sjednáním povinného ručení? Ozvěte se nám! Rádi s vámi vše projdeme.

 

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.