28. 7. 2023
U nás v GFS

Viktor Didenko: Chuť se vrátit do financí byla velká

Přečtěte si další rozhovor s naším kolegou.

Zajímá vás, jak začínal jeden z našich skvělých kolegů? Chcete se dozvědět více o úspěšném finančním specialistovi Viktoru Didenkovi? Čtěte dále!

V tomto rozhovoru se Viktor podělí o své začátky v finančním oboru, o to, jak se dostal do GFS nebo jaké hodnoty a vlastnosti považuje za důležité. Ale to není všechno! Budete překvapeni, až se dozvíte, co dělá ve svém volném čase a jak si udržuje vyvážený životní styl.

1. Co vás přivedlo do GFS?
Za mě to byly hlavně tři důvody. Za prvé vzpomínky na to, když jsem dělal finance v 18 až 20 letech, sice se mi tehdy nedařilo jak teď, ale práce mě bavila a naplňovala mě. Druhým důvodem byla touha po změně. Měl jsme relativně stabilní práci i s chvílemi nadprůměrným platem, ale častěji jsem se pohyboval okolo 50 tis. čistého bez perspektivy na jakýkoliv růst. Chuť se vrátit do financí byla velká, ale měl jsem velkou nedůvěru k různým poradcům a společnostem, kde jsem viděl, že na prvním místě u všech jsou co největší provize a prakticky žádný zajímavý servis pro klienty, což ze zkušenosti, co jsem měl „u modrých", nemůže dobře dopadnout. Ozval se mi Pavel Kříž, u kterého jsem věděl, že drží slovo a můžu mu věřit. Ukázal mi GFS, které překonalo moje očekávání, jak by měla vypadat poradenská společnost. To byl ten hlavní důvod.

2. Jaké byly vaše začátky v poradenství?
Měl jsem už tři roky zkušeností a věděl jsem, že tento business určitě nechci dělat sám. Samotná myšlenka MLM ve financích je geniální. Pokud nestíhám svoji práci, tak najdu někoho, koho to naučím, ještě z toho mám procenta, a následně on dělá to samé. Neztrácel jsem čas a prvního půl roku jsem 95 % času věnoval tvoření party, což mělo za následek okamžitý růst, ale také, že mi moc peněz nechodilo, protože rozdílová provize nebyla velká a osobní výkon nestačil. S rostoucími výdaji jsem kvůli mé bývalé manželce byl spíše v mínusu, ale jako v každém podnikání, chce to čas a trpělivost. Trvalo to rok a jeden měsíc a byl jsem povýšen na první manažerskou pozici a všechna dřina se začala vracet.

3. Je podle vás dnes dobrá doba pro start podnikání ve financích?
V době, kdy začal covid, se lidé konečně začali zajímat o svoje životní pojištění. V době války a dvouciferné inflace o svoje peníze. Po každé schůzce se přesvědčuji, že lidé si tu službu velice cení a mají o ni zájem. Je to jako mít osobního advokáta, který ti kdykoliv pomůže a vyřeší tvůj problém, akorát se zabývá financemi, a ne právem, a nemusíte mu platit, protože to za vás už udělaly finanční instituce. Aktuálně je tu 685 potenciálních klientů na jednoho licencované poradce, a to nepočítám přes milion uprchlíků z Ukrajiny, kteří také ocení tuto službu. Víc jak 150 klientů nemáte šanci „obsloužit", pokud tu práci chcete dělat kvalitně. Jestli do toho máte tým parťáků, tak spíš se budeme bavit o 30–50 klientech. Prostoru pro rozvoj je tu na dalších deset let dostatek.

4. Co považujete za klíčovou vlastnost, aby člověk uspěl v našem businesse?
Můj názor je, že naše práce je řešením problémů jiných lidí. To často obnáší bolehlav, když něco nejde podle plánu. Pokud se chcete věnovat klientské části, bez které to nejde, pak určitě trpělivost, ochota se učit novým věcem a touha pomoct, vyřešit ten problém. Pokud se rozhodnu k tomu předat svoje zkušenosti dál a vrhnout se na tvoření týmu, za mě to nejde bez zápalu pro věc. („Kdo nehoří, nezapálí."). Musím si už od začátku nastavit vysoké cíle a tu cestu upravovat tak, aby byla co největší šance na úspěch.

5. Jaký je váš plán na rok 2023?
Od doby, co jsem ve firmě začal, uběhly tři roky a svoje cíle jsem si skoro splnil. Dostal jsem se na pozici oblastního manažera a vychoval dva skvělé manažery, kteří mě v mnoha ohledech překonali. Abych se posunul dál na první ředitelskou pozici, potřebuji ještě dva. Jeden je na půli cesty a s dalším jsme na samém začátku. Cíl je jednoznačně ke konci roku mít čtyři manažery napřímo.

6. Podle čeho hodnotíte, jestli se vám ve vašem podnikání daří, nebo ne?
Aktuální situaci nemůžu hodnotit jenom svojí cash flow, ale i svých lidí. Jestli se daří, nebo nedaří, záleží na tom, jestli já nebo parťáci máme na všechny svoje potřeby peníze. Mám úplně jiné představy o finanční svobodě než většina lidí a v dané fázi jsme ještě jenom na začátku. Na druhou stranu, všechno chce čas a ten progres je vidět, ale chce to víc máknout!

7. Poslední otázka na závěr. Život není jenom business. Jak trávíte svůj volný čas?
Neumím si den představit bez cvičení, sport k businessu obecně patří a je důležitý pro vnitřní stabilitu. Pokud mám tu možnost, nejvíc mi dobije baterky dovolená. Jsou to nové zážitky, vzpomínky, které mě podrží, když se nedaří. Jsem rád za to, že velkou část z nich mi dopřála firma, ať už to byl relativně klidný výlet do Dubaje a Omanu, anebo šílená cesta do Dominikánské republiky, Chorvatska a Řecka.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.