17. 1. 2024
Finanční pojmy

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) je od začátku ledna novým zajímavým investičním nástrojem!

Ten je konkurencí pro doplňkové penzijní spoření (DPS) a penzijní připojištění (PP).

Více o tomto novém produktu nám řekne Filip Auer, regionální ředitel GFS: Dlouhodobý investiční produkt (DIP) rozšiřuje od ledna 2024 aktuální nabídku státem podporovaných produktů zaměřených na investice na stáří. DIP stojí paralelně vedle penzijního připojištění (PP), doplňkového penzijního spoření (DPS) a soukromého životního pojištění. Je velmi pravděpodobné, že bez vlastních investic v rámci 3. pilíře nebude možné zajistit si důstojné stáří, proto je DIP velmi zajímavá varianta, jak si efektivně na stáří „našetřit" dostatek prostředků. DIP je daleko flexibilnějším nástrojem než výše zmíněné produkty, protože umožňuje investovat jak do akcií a dluhopisů, tak i do podílových fondů. Každý zájemce si bude moci vybrat dle svých preferencí a přístupu k riziku ze široké nabídky, protože DIP budou nabízet banky, pojišťovny i obchodníci s cennými papíry.

Další velkou výhodou je daňové zvýhodnění. Investované prostředky si může každý účastník odečíst od základu daně až do výše 48.000 Kč ročně (limit je společný pro všechny doplňkové důchodové produkty). V případě, že celý daňový základ bude podléhat 15% sazbě daně z příjmu, tak každá tisícikoruna daňového odpočtu bude znamenat daňovou úsporu 150 korun, při maximalizaci daňového odpočtu tedy 7 200 korun (48 × 150 korun). Na DIP může účastníkům přispět i zaměstnavatel, a to do maximální výše 50.000 Kč ročně.

Podmínkami pro využití daňových výhod je, že prostředky nesmí být vybrány dříve než 10 let od založení a nejdříve v 60 letech klienta. V obecné rovině považuji DIP za velmi flexibilní produkt, který může zajistit efektivní zhodnocení prostředků na stáří. Klíčová však bude správná volba investiční strategie, horizontu a hlavně výše měsíční úložky tak, aby měli klienti při dosažení důchodového věku opravdu dostatek vlastních prostředků na prožití důstojného stáří.

Zajímá vás více informací? Obraťte se na nás a naši finanční specialisté s vámi projdou vaše přání a možnosti.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.