Aktuální změny v DPS

Podívejte se, jak se od nového roku mění doplňkové penzijní spoření!

Změny v oblasti doplňkového penzijního spoření od letošního roku 2024 přináší klientům nové možnosti a výhody. Tato aktualizace mění rozšíření doby spoření, daňové úspory a inovativní přístupy ke správě vašeho finančního zabezpečení v důchodu.

Doba spoření

Pro nové smlouvy uzavřené od 1. 1. 2024 se prodlužuje minimální doba spoření na deset let. To znamená prodloužení minimální doby spoření ze současných 60 měsíců (pět let) na 120 měsíců (deset let). Po deseti letech spoření může klient vybrat své prostředky bez jakýchkoli sankcí. Současně musí být splněna podmínka dosažení alespoň 60 let. U smluv uzavřených do konce roku 2023 zůstává minimální doba spoření 60 měsíců (pět let).

Daňové úspory

Dříve bylo možné snížit si daňový základ maximálně o 24 000 Kč při pravidelných vkladech alespoň 3 000 Kč měsíčně. Od nového roku se zvýšila daňová úleva na 48 000 Kč. Slevu na dani lze uplatnit na příspěvky přesahující maximální státní příspěvek. Do 30. 6. 2024 to jsou úložky nad 1 000 Kč, od 1. 7. 2024 nad 1 700 Kč. Daňový odpočet je možný na penzijní smlouvy, smlouvy životního pojištění a dlouhodobé investiční produkty. Účastník si může vybrat, zda využije odpočty na jeden produkt nebo jejich kombinaci.

Souběh smluv transformovaného fondu a DPS

Klienti spořící v transformovaném fondu (penzijní připojištění) budou moci "zamrazit" tuto smlouvu a uzavřít nové doplňkové penzijní spoření u libovolné penzijní společnosti. Zároveň mohou žádat o převod transformovaného fondu přímo do doplňkového penzijního spoření u libovolné penzijní společnosti.

Státní příspěvky

Maximální státní příspěvek se zvýší na 340 Kč až od 1. 7. 2024. Nyní stát přispívá na penzijní spoření od 90 Kč do 230 Kč měsíčně. Výše státního příspěvku závisí na výši měsíčního vkladu klienta. Dolní hranice pro přiznání státního příspěvku se zvýší z 300 Kč na 500 Kč, horní z 1 000 Kč na 1 700 Kč. Maximální měsíční příspěvek od státu se zvýší o 110 Kč, tvořící 20 % měsíčního vkladu klienta. Maximální státní příspěvek bude činit 340 Kč při měsíčním vkladu 1700 Kč a více. Od 1. 7. 2024 stát přestane vyplácet státní příspěvky klientům, kteří již pobírají starobní důchod ze státního systému důchodového zabezpečení (klienti nepřijdou o státní příspěvky, které jim byly přiznány do té doby).

Jednorázové vyrovnání

Současná legislativa neklade žádná omezení, a tak klienti nadále mají možnost jednorázového vyrovnání během období nároku.

Nyní je ten pravý čas zkoumat tyto novinky a optimalizovat své penzijní plány. Kontaktujte naše odborníky a zjistěte, jak můžete těžit z těchto změn a zajistit si klidnější budoucnost.

 

Sdílej článek

Podobné články


Jak směnit peníze

Jak směnit peníze

21. 9. 2022
Chystáte se na dovolenou nebo pracovní cestu do zahraničí? Ukážeme vám, jakými způsoby lze směnit peníze za ty s cizí měnou, a tipy na to, jak ušetřit.

Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.