21. 9. 2022
Užitečné tipy

Jak směnit peníze

Chystáte se na dovolenou nebo pracovní cestu do zahraničí? Ukážeme vám, jakými způsoby lze směnit peníze za ty s cizí měnou, a tipy na to, jak ušetřit.

Samozřejmě první a nejlepší možnost, jak platit v zahraničí, je platební kartou. Je to nejrychlejší a nejbezpečnější způsob. Ale nejde bohužel spoléhat na to, že budou všude platbu kartou přijímat, a tak je lepší mít u sebe i nějakou hotovost.

Je možné vybrat si v zahraničí peníze z bankomatu, ale určitě si předem u své banky zjistěte poplatky za výběr (někdy je zdarma). Můžete také do banky dojít před odjezdem a tam si nechat hotovost vyměnit. V bankách můžete nakupovat valuty (cizí měna v hotovosti) i devizy (cizí měna v bezhotovostní formě). Poplatek za směnu se pohybuje kolem 50 Kč, případně si banka účtuje určité procento ze směňované částky.

Další možností je navštívit směnárnu. Tam se většinou neplatí žádné poplatky, ale počítejte s méně výhodným kurzem. Navštěvujte pouze ověřená místa, pečlivě si prostudujte kurzovní lístky a dopředu si spočítejte, kolik budete muset zaplatit, ať víte, zda se vám to stále vyplatí. Pokud směňujete větší finanční obnos, požadujte slevu z kurzu (cca nad 10.000 Kč). V některých směnárnách můžete využívat výhod bonus programu v podobě například VIP karet, které vám zaručí nákup valut bez případných poplatků či výhodnější kurz.

A na co si dát pozor? Sledujte před výměnou peněz vývoj kurzu, zjistěte si detaily o poplatcích, nevyužívejte směnárny na letištích na poslední chvíli a hlavně se vyhněte nákupům zahraniční měny u pouličních prodejců (ať už doma nebo v zahraničí).

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.