30. 11. 2023
Finanční pojmy

Lukáš Lichtenberk: Člověk se učí každý den

Přečtěte si celý rozhovor s generálním ředitelem GFS!

Rozhodli jsme se tentokrát trochu vyzpovídat našeho generálního ředitele GFS Ing. Lukáše Lichtenberka. Ten nám například pověděl, jak zatím hodnotí rok 2023, co byla pro něj nejdůležitější lekce v životě a jaké plány má na následující rok!

Dobrý den, pane Lichtenberku. Blíží se nám konec roku 2023 – jak ho z vašeho pohledu hodnotíte?
Dobrý den, ještě nám přeci jenom kousek zbývá a z naší dlouhodobé zkušenosti vždy poslední kvartál roku je tím nejlepším čtvrtletím. Ale i přes to všechno si troufám tvrdit, že to opět bude rok rekordní se stabilním nárůstem okolo 28 %, což považuji za velký úspěch. Takže ve zkratce, za rok 2023 se nám podařilo finanční skupinu posunout o velký kus dopředu, ať už zmiňovaná čísla, ale i procesně a kvalitou zázemí. To jsou věci, které tak úplně vidět nejsou, ale jsou základem pro další růst a expanze. Jsem přesvědčený, že jsme položili základy pro stabilní růst minimálně v dalších pěti letech.

Jak jste se vůbec dostal k práci ve finanční sféře a co vás k ní přivedlo? Jaký byl hlavní impuls nebo motivace pro založení GFS?
Už je to nějaký ten pátek zpět. Vlastně, když o tom mluvíme, myslím, že letos „slavím“ 15 let v oboru. Dostal jsem se k tomu možná jako většina lidi ve financích, a to při studiu na vysoké škole. Bral jsem to jako možnou zkušenost, brigádu. Zkrátka něco, od čeho se případně můžu odrazit dál. A už jsem u toho zůstal. Ta svoboda, možnosti, lidé a vše kolem mě naplňuje.

Jakým způsobem se GFS liší od konkurence v oblasti finančního poradenství? Jaké jsou například vaše klíčové principy nebo hodnoty, na kterých je společnost postavena?
Nerad bych se tady pouštěl do diskuze a vymezování, co, kdo a kde dělá lépe a jinak, to už tady bylo. Hodnoty společnosti samozřejmě máme a je to něco, co určuje pravidla hry. Ale řekl bych, že člověku mimo skupinu to řekne méně, než to pak jako obchodní partner člověk vnímá. Pokud bych měl něco vypíchnout a na co jsem pyšný, že se nám dlouhodobě daří, tak je to růst, a teď nemyslím růst firmy, ale růst našich lidí, ať už osobnostně, nebo i kariérně. Zkrátka u nás lidi rostou, přijdou jako „nepopsané listy“ a než se stačí ohlédnout, tak se jim zkrátka a dobře daří a jsou úspěšní.

Jakým způsobem se přizpůsobujete měnícím se trendům a potřebám klientů ve finančním světě?
Mám k tomu heslo: kdo nepůjde s časem, tak časem půjde… podle kterého se řídíme k trendům. Z druhé strany tak, jak jsem zmiňoval, již 15 let se nám daří v konceptu, který děláme. Tzn., nechceme podléhat módním trendům za každou cenu. Věřme, že kvalitní přístup a služba bude vždy oceněna a vrátí se v čase. Samozřejmě v rámci produktů IT a podpory a další jsme a budeme chtít být v popředí trhu.

Jaké dovednosti nebo kvality považujete za nezbytné pro úspěch v této oblasti a jak mohou lidé tyto dovednosti rozvíjet?
Tady budu velmi stručný. Za mě je to jen o odhodlání a chuti. Vše ostatní umíme naučit, jak jsem zmiňoval výše.

Co byla nejdůležitější lekce, kterou jste doposud získal během své kariéry?
Těch lekcí bylo mnoho, nevím, zda jsem schopný vybrat tu nejdůležitější. Člověk se učí každý den a nic není staršího než včerejší úspěch, ale i neúspěch, takže to nejcennější je si uvědomit, že je to o cestě, jít dál bez ohledu na to, zda se něco povedlo, nebo naopak nepovedlo. Tak to možná bude ta lekce…

Jak se vyrovnáváte s výzvami a stresy spojenými s vaší prací? Co děláte ve svém volném čase, abyste si odpočinul?
Toho času je velmi málo, na prvním místě je a vždy bude rodina. Pokud zbyde čas, tak můj oblíbený golf, v zimě lyže. Mám to štěstí, že i práce je pro mě hobby, takže svým způsobem si užívám pořád.

Jaké jsou vaše plány a cíle v příštím roce 2024?
Plán a cíl je jasný. Držet se toho, co nám funguje, a rozvíjet to dál. Čekají nás nové příležitosti na trhu spojené hlavně se změnami v oblasti penzí. Na to se velmi těším. V rámci finanční skupiny máme velké ambice v podobě developerských projektů a přinášení kvalitních produktů. V neposlední řadě z crossell a upsell napříč celou finanční skupinou. Ale o tom bych vyprávěl ještě dlouho. Tak snad někdy příště.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.