7. 10. 2022
Užitečné tipy

Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou

Víte, jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Přestože je v českém prostředí mnohem častější „debetka„, tak mnoho lidí mluví o své kartě jako o “kreditce.“ Na první pohled není mezi nimi žádný rozdíl. Jsou stejně velké, vyrobené z téhož materiálu a jsou na nich shodné údaje. Fungují ale každá jinak. Hlavní rozdíl je ve způsobu čerpání peněz.

S debetní kartou platíte pouze vlastními penězi, které máte na svém osobním účtu v bance. U kreditní karty disponujete penězi půjčenými bankou až do limitu, který máte v bance sjednán. To znamená, že můžete nakupovat i tehdy, kdy vlastní peníze na účtu nemáte.

Nejdříve si více povíme o debetní kartě. Jde o standardní platební kartu, kterou od banky automaticky dostanete k běžnému bankovnímu účtu. Pokud k ní nemáte zřízený další produkt, jako je například kontokorent, používáte s ní pouze vlastní peníze. Můžete ji využívat k bezhotovostním platbám v obchodech a na internetu (doma i v zahraničí), nastavit si limity k výběru hotovosti nebo si kontrolovat on-line její činnost. Jedná se o nejběžnější platební kartu.

kreditní kartou si vlastně berete úvěr. Můžete ji získat i od banky, u které nemáte svůj běžný bankovní účet, nebo dokonce od nebankovních institucí. Jejím používáním čerpáte půjčku, kterou později splácíte, a můžete ji kdykoliv a opakovaně použít a kdykoliv splatit. Pokud vypůjčenou částku splatíte před koncem bezúročného období, neplatíte žádný úrok. Používá se na stejné úkony jako karta debetní, ale předem si zkontrolujte zpoplatnění jednotlivých služeb. Některé banky poskytují za určitých podmínek vrácení peněz (např. 1 % z nákupu).

I když kreditní karta může být zajímavý způsob, jak si krátkodobě půjčit peníze, tak je důležité si promyslet, zda je opravdu tím pravým produktem pro vás. Je totiž snadné se nechat „zlákat“ tímto snadným řešením a časem se může splácení stát problémem ještě větším.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.