17. 4. 2024
U nás v GFS

Jan Syrový: Hlavní je vytrvalost

Přečtěte si rozhovor s naším Area Managerem Janem Syrovým.

Dozvíte se, co ho přivedlo do GFS, jaké klíčové věci si myslí, že jsou důležité k úspěchu a i to, co dělá ve svém volném čase!

1. Co vás přivedlo do GFS (k finančnímu poradenství)?
K práci nebo spíš tenkrát brigádě mě dovedl kamarád ze střední v listopadu 2015. Tehdy se mě v Pražských kancelářích ujmul Martin Kolankiewicz a začal mě učit, co znamená finanční poradenství. Původem jsem sice z Hradce Králové, ale na střední jsem chodil v Praze, proto se naše cesty střetnuly právě tam.

2. Jaké byly vaše začátky?
Mé začátky… no, nebudu lhát a dělat hrdinu. Stálo to pěkně za prd. První, řekl bych, rok, dva jsem se flákal. Věnoval jsem se tomu na part time při škole. Oslovoval jsem známé a kamarády hlavně o víkendech, jelikož ty jsem trávil doma v Hradci.

Potom přišla roční pauza, kdy jsem se po dokončení studia v Praze stěhoval ke své manželce, dříve přítelkyni, zpátky do Hradce a hledal způsoby, jak se uživit snad všude možně, jen ne ve financích, i když jsem byl v kontaktu s Martinem a stále jsme se pokoušeli něco vymýšlet.

Po této pauze následoval zlom, kdy jsme si kolegou řekli, že teda to poradenství zkusíme na plno. 15. 6. 2018 jsme otevřeli pobočku GFS Hradec Králové a domluvili se s Martinem, že k nám bude jednou týdně jezdit a školit nás a náš vznikající tým atd. My za to na oplátku museli jezdit do Prahy na produktové novinky od OK KLIENT nebo pojišťoven, no a zbytek už je historie.

3. Co považujete za klíčové, aby člověk uspěl v našem byznysu?
No… hlavní je vytrvalost. Jsem toho zdárným příkladem. Na začátku jsem měl kolem sebe partu super kamarádů. No, když jsem jim vysvětlil, co dělám za práci, úplně to nevzali a tak trochu mě odstřihli, protože jsem byl ten pojišťovák, který je zákonitě musí podvést.

Řekl bych, že po těch skoro devíti letech u mě už všichni něco mají a jsou snad spokojeni. Takže ano, řekl bych, že vytrvalost.

4. Jaký je váš plán na rok 2024?
Na rok 2024… kdybyste se zeptali Martina nebo Lukáše Lichtenberka, řekli by vám, že si moc plány nedávám. Chci produkčně vyrůst skromným číslem 15–30 %. Po těch letech vím, na co mám a na co si budu ještě muset počkat. Většina z nových lidí si dává plány, řekl bych, neuskutečnitelné, a když je s tím konfrontuji, tak vlastně ani neumí odpovědět, proč se tak nestalo. Přísloví, že musíte mířit na hvězdy, nebo spadnete do hnoje, znám velmi dobře, ale myslím, že by se měl každý zamyslet, co je schopný obětovat pro to, aby to splnil, než něco plácne.

5. Jste velmi úspěšný v osobním produkci. Máte nějaké tipy pro kolegy v GFS, jak toho dosáhnout?
To, že píši takový výkon v osobní produkci, je založeno na mém přístupu ke klientovi. Pokud mně napíšou večer nebo brzo ráno či o víkendu, nemám problém danou situaci řešit, pokud zrovna nepřebaluji nebo nekoukám na zápas Liverpoolu. Dělám to pro ně už hrozně dlouho. Píšu jim na svátky, narozeniny, každý rok přepočítávám povinná ručení atd. Tento přístup spoustu poradců nemá, já žiji jen z doporučení, o které si ani na schůzkách neříkám, vlastně jsem si je od nikoho nikdy nevzal. O své klienty se starám, někdy za ně řeším situace, které jsou třeba i mimo náš obor, a to dělá mou službu něčím víc cennou. Takže doporučení je: starejte se o ně a buďte na ně milí, i když to bude dotaz, který jste zodpovídali už několikrát.

6. Podle čeho hodnotíte, jestli se vám ve vašem podnikání daří, nebo ne?
Já to asi takhle neberu. Baví mě sledovat výsledky atd. To samozřejmě. Ale je to hrozně irelevantní, pro každého je úspěch něco jiného. Mé priority jsou teď namířeny na rodinu a zajištění potřeb, co se jí týče. Chci, abychom se měli dobře, a pokud budu ve své kategorii pátý, tak si s tím hlavu lámat nebudu.

7. Život není jenom byznys. Jak trávíte svůj volný čas?
Teď nejvíce s rodinou a s nově narozenou dcerou. Snažím se být dobrým otcem a pomalu si zvykám na novou životní roli. Mezi další koníčky patří například ježdění na motorce, trénování vodního póla nebo, jak už jsem zmiňoval, sledování Liverpoolu FC.

8. Poslední otázka na závěr, co byste vzkázal těm, co přemýšlí, že finance půjdou zkusit?
Ať to určitě zkusí.

Není na co čekat, řekl bych, že náš obor od Covidu roste a roste. Lidi více přemýšlí nad tím, co budou s penězi dělat, jak se zajistit atd. Mám srovnání i v jiném podnikání a musím říct, že to naše je opravdu jednoduché. Kariéra je jasně daná, produkty také. Nemusíte vymýšlet žádnou jadernou fyziku. Navíc co se týče konkurenčního srovnání v rámci společností, které dělají tu samou práci co my, bych řekl, že GFS je skupina, která je položená na hodnotách, a v rámci firmy mezi sebou nemáme zlou krev. Což některé společnosti takto nastavené nemají a je to na nich vidět i zvenku. Líbí se mi kooperace mezi jednotlivými řediteli a to, jak mezi sebou fungují, sdílení know-how.

Sdílej článek

Podobné články


Spolupracujte s námi a získejte

Partnera ve finančním světě

Budeme tu pro vás v jakékoliv situaci. Nezáleží na tom, jestli chcete investovat nebo jste se ocitli v neočekávané situaci a potřebujete naši pomoc. Společně vše vyřešíme.

Více času na rodinu

Čas je nejcennější komoditou, kterou všichni máme. Postaráme se o to, abyste neztráceli čas srovnáváním či sjednáním finančních produktů a vše zařídíme za vás.

Širokou nabídku produktů

Zatímco pojišťovna nebo banka vám může nabídnout pouze její produkty, my vám srovnáme možnosti všech.

Řešení pro každou situaci

Umíme i to, co jiní ne. Třeba služby pro velké firmy nebo pomoc se získáním dotací. Pro jakoukoliv situaci navrhneme možná řešení.